Druhý prosincový víkend letos otevíralo sezónu hned několik lyžařských areálů. My jsme se vydali vyzkoušet naši čerstvě zapůjčenou lyžařskou výbavu do šumavské obce Kvilda. Zároveň to byl náš první zimní výjezd v plné sestavě a byli jsme zvědaví jak zvládneme lyžařský pobyt ve složení dvě děti a dva dospělí v našem nevelkém obytném autě.
V okolí Kvildy se silnice chemicky neošetřují, takže je vhodné se psychicky připravit na možnost, že se po sněhu sklouznete ještě dřív, než vystoupíte z auta. Při příjezdu od Vimperka nás však nečekal žádný záludný kopec. Jen pár utažených zatáček, kde jsem volil raději defenzivní přístup. Hlavně poté, co jsem si vyzkoušel, že přední kola při akceleraci ochotně prokluzují i na trojku.
Parkoviště v obci jsou všude placená (aktuálně 20 Kč/hod) a udržovaná. Protože jsme nestáli o to, aby kolem nás v šest ráno jezdil pluh, zakotvili jsme nakonec na nově zbudovaném karavanovém stání Stellplatz Kvilda nedaleko vleků. Svoji roli v našem rozhodnutí sehrál i fakt, že parkovací automat na obecních parkovištích přijímá pouze mince a tolik kovu jsme s sebou opravdu neměli. Na stellplatzu jsme platili 600 Kč za 24 hodin. Elektřina je v ceně a jakmile počasí dovolí kopnout do země, bude zde i možnost provedení veškerého servisu a to celoročně. Umístění stellplatzu je ideální – téměř v centru obce a přitom v naprostém klidu. Potraviny člověk nakoupí v přilehlé budově, vleky jsou hned za silnicí a do restaurace s dětským koutkem to není snad ani 200 metrů.
Lyžařský “areálek” (jak ho sám provozovatel nazývá) čítá šest vleků, které jsou vyskládané jeden vedle druhého na západním svahu poblíž centra obce. Veřejnosti jsou však vyhrazené vleky pouze čtyři, zbylé dva (a dětský koberec) slouží pouze k výuce místní lyžařské školy. Celkově se místní vleky zaměřují spíše na dětskou klientelu, zdatní lyžaři tu příliš zábavy nenajdou. Kromě sjezdovek jsme ocenili i upravovaný a volně přístupný svah na sáňkování. U vleků je možnost občerstvení v bufetu s krytou terasou.
Co se možností jídla a pití týká, měli jsme velké plány vyzkoušet alespoň dvě tři restaurace. Realita však byla taková, že jsme našli otevřené pouze dvě a dětský koutek měla jen ta bližší – restaurace hotelu Šumava Inn. Tam nás překvapila úplná absence dětských jídel, ale svíčková to spravila.
Pro pečivo na snídani jsme si došli na druhou stranu Kvildy (rozuměj asi 300 metrů) do pekárny spojené s pivovarem a restaurací. Přestože měli vzhledem k mimosezóně omezený výběr, zdála se nám nabídka nadstandardní. Zakoupené výrobky snesou identické označení.
K čemu jsme přistoupili více než zodpovědně byla ochutnávka svařáků. Tady za vítěze označuji restauraci Šumava Inn, těsně následovanou bufetem u vleků. Velkým zklamáním pak byl svařák z pivovaru, ale jen amatér by v pivovaru čekal dobré víno, že ano. Věřím, že kdyby se klání zúčastnila ještě kavárna naproti pivovaru, pěkně by pořadím zamíchala. Bohužel porota už nebyla schopna dalšího účastníka přijmout a bude muset uspořádat druhé kolo až bude mít zase cestu kolem.
Pokud jste lyžaři začátečníci, nebo velmi mírně pokročilí, bude se vám ve ski areálu Kvilda líbit. Sjezdovky jsou krátké, poměrně mírné a přehledné, vleky rychlé tak akorát, aby to začátečníka nevylekalo. My v Kvildě vidíme ideální destinaci na kombinaci lyžování, bobování a procházek, případně běžek. Určitě jsme tu nebyli naposledy.
Nejnovější informace nejen z našich cest najdete na našem FB a Instagramovém profilu